Hoppa till sidans innehåll

1930-talet


Den 27 mars 1930 samlades en stor skara motorentusiaster på Cafè Utsikten i Hallstavik. Initiativtagare till sammankomsten var Edvin Jonsson, Oskar Johansson, Georg Sjöberg, Torsten Sjöberg, Tilly Källman och Daniel Hafdell. Efter att man beslutat bilda motorklubben utsågs en styrelse bestående av ordförande Oskar Johansson, sekreterare Elioth Olsson, kassör Georg Sjöberg samt J. V. Gustavsson och Edvin Jonsson. Suppleanter var Denis Eriksson, John Jonsson och Tilly Källman. Man valde även en tävlingskommitté som bestod av Edvin Eriksson, Jonke Westerlind, Daniel Hafdell, Birger Nordgren, O. Edenius och med Gert Viklund och Artur Svensson som suppleanter. En båtsektion som bestod av Karl Johansson, Valdermar Pettersson och Denis Eriksson valdes. Årsavgiften fastställdes till 5:- för äldre och 2:- för ungdomar. 

Man kunde ej enas om namnet på klubben vid det första mötet, men vid nästa möte, som hölls den 17 april 1930 beslöts, på förslag av Tilly Källman, att motorklubbens namn skulle vara "ORION". 

Redan den 18 april 1930 kördes den första orienteringstävlingen, och i september blev kontraktet om Bredängsbacken klart. Där tävlades första gången den 28 september. Dessutom kördes ytterligare en orienteringstävling den 19 september. Full fart på tävlingsverksamheten var det alltså redan från början!

Under 1930-talet fortsatte verksamheten och det arrangerades orienteringstävlingar, backtävlingar och även några isbanetävlingar. 

Den 9 maj 1933 påbörjades arbetet med anläggandet av jordbanan i Folkets Park och det var många som under det året och året därpå, lade ner mycket frivilligt arbete för att få banan till stånd. Den flitigaste av alla var Tilly Källman. Totalt kostade anläggandet av jordbanan 6074:-!

Den 15 juli 1934 kördes den första tävlingen på den nya banan, som tyvärr slutade i en tragedi då en av klubbens mest hängivna medlemmar, Ragnar Joelsson, förolyckades.

I mitten av 1930-talet avvecklades, efter stora problem, båtsektionen och virket från båtbryggorna forslades till Parken. 

Tävlingsverksamheten fortsatte med jordbanetävlingar, orienteringstävlingar och tillförlitligstävlingar under senare delen av 1930-talet. 

Vid utgången av 1938 hade klubben 51 medlemmar.

Uppdaterad: 30 OKT 2017 19:23 Skribent: Annika Ytterberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
MK Orion
Sipsjövägen 9
76330 Hallstavik

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: motorklubben.orion@t...

Se all info