Hoppa till sidans innehåll

1980-talet


1980-talet inleddes med nya sportsliga framgångar. Jeff Nilsson blev Svensk Mästare i motocross 125cc. Tomas Blomgren blev 4:a i JCM motocross. Klubben stod som arrangör för en av deltävlingarna i motocross 125cc. En ny tävlingsform såg dagens ljus, nämligen gräsbana för Mc. Arrangemanget var lyckat. Förare från hela Norden deltog. Jacob Olsson blev JSM-vinnare i T. Sune Strömberg klarade 4:e platsen i Novemberkåsan. Klubben arrangerade en av deltävlingarna i SM-T. Medlemsantalet var vid årets slut 754 stycken, en ökning med 100. 

Under 1981 fortsatte medlemsantalet att öka och var vid årets slut 850 st. Speedwaylaget kör nästa år i Div. 1, efter serieomläggning. Sune Strömberg blev den fjärde i klubben som har vunnit Novemberkåsan. Hann vann med 39 sekunders marginal till Per Grönberg. Klubben arrangerade även en egen tävlingi T, Gulfpokalen. Jeff Nilsson blev återigen Svensk Mästare i motocross 125cc. Antalet förare i rallysporten har ökat. Den nya flugan, Folkrace, kom i år till Hallstavik. En tävling arrangerades under året med en publik på ca 4000 personer. 

Jeff Nilsson fick NT-plaketten för 1982 års bästa idrottsprestation i Roslagen, mycket tack vare att han för tredje året i rad blev Svensk Mästare i motocross 125cc. Jeff blev även uttagen i det svensk laget i Coupe des Nations (lag-VM för 125cc). En av deltävlingarna i Enduro arrangerades av klubben. Även så ett SM-kval i speedway samt en SM-deltävling i motocross 125cc. Medlemsantalet vid årets slut 999 st.

1983 blev Dick Griberg Svensk Juniormästare i motocross 125cc. Jeff Nilsson kom på 15:e plats i VM-tabellen i 125cc-klassen. Speedwaylaget tog silvermedalj i Div. 1, mycket tack vare att Benga Jansson hade förstärkt laget. Bland bilåkarna så är det väl Folkraceförarna som har skördat de största framgångarna. Medlemsantalet var vid årets slut 1081 st. 

Klubbens största arrangemang någonsin ägde under 1984 rum i Hallstavik, nämligen en av deltävlingarna i VM-motocross 125cc. Jeff Nilsson vann det första heatet och blev därmed den förste svensk som har vunnit ett Grand Prix i 125cc-klassen. Sammanlagt under året kom Jeff på en mycket fin 7:e plats i VM-tabellen. I SM kom Jeff på andra plats. Miniracing har också kommit igång i klubben. I den uppländksa C-förarserien i rally kom klubben på andra plats. Benga Jansson kvalade in till sin 20:e SM-final i speedway. 

1985 var de sportsliga framgångarna inte lika stora som året förut. Dock lyckades Jeff klara en 2:a plats i SM-motocrossens 125cc-klass. Klubben hade tre förare med till SM-finalen i speedway, Benga Jansson, som körde sin 21:a SM-final, Micke Teurnberg och Peder Messing. Benga klarade hem en 5:e plats. Micke T. tog sig till EM-final för juniorer i speedway. Micke Messing blev trea i JSM. Bland folkraceåkarna har Lasse Mattsson varit den främste. Medlemsantalet var vid årets slut 1198 stycken. 

1986 arrangerade klubben JSM-finalen i speedway, vidare en U 21-landskamp mot Finland. Micke Messing åkte isracing och avancerade till semifinal i VM, men där blev det stopp. Micke har även deltagit i EM på gräs där han gick till final som reserv. Joakim Hedendahl blev svensk juniormästare i enduro. BMX-förarna skördar stora framgångar. 

Under 1987 har speedwaybanan förbättrats bl a ny dränering samt ny banbeläggning. Micke Messing tog sig till final i EM på gräs. Vidare har han deltagit i fyra landskampaer på långbana. Jeff Nilsson kom trea i Novemberkåsan. Uffe Zetterström vann Upplands DM i rallycross samt segrade också i Svealandscupen. Medlemsantalet vid årets slut 1240 stycken. 

Största händelsen under 1988 var väl att speedwaylaget tog steget upp i Elitserien. Speedwaybanan fick belysning. Jeff Nilsson 3:a i Gotland Grand National samt 2:a i SM-enduro. För första gången på många år minskade medlemsantalet, och var vid årets slut 1018 st. Ny kanslist från 1:a april blir Åke Andersson efter Nils Sjölund. 

1989 är året då Jeff Nilsson blir Svensk Mästare i enduro 125cc. Blir tvåa i EM, samt ingår i Sveriges lag i Six Days som kommer på andra plats. Speedwaylaget klarar sig kvar i Elitserien. Uffe Zetterström blir tvåa i Svealandscupen i rallycross. För tredje året i rad så är vädrets makter emot arrangörerna av rallytävlingar. Endast en tävling i Upplandscupen har kunnat genomföras. Medlemsantalet vid årets slut 1042 stycken. 

Uppdaterad: 30 OKT 2017 19:23 Skribent: Annika Ytterberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
MK Orion
Sipsjövägen 9
76330 Hallstavik

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: motorklubben.orion@t...

Se all info